Selecteer een pagina

Je stelt je voor dat je uit je dak gaat in het midden van de dansvloer. Maar je blijft verstard aan de kant staan.

Je verbeeldt je hoe je dat lastige telefoontje ‘even’ regelt. Maar je schuift het al een paar weken voor je uit.

Je ziet het gewoon vóór je hoe je straks je diploma hebt. Maar je haalt alleen maar onvoldoendes.

Hoe kan dit?

  1. Het zit allemaal in je. Je kunt het, anders zou je je het niet zo levendig kunnen voorstellen. Het ligt dus binnen je mogelijkheden. Je voelt het misschien zelfs al, de euforie van een diploma, de kick van het dansen, of de opluchting na dat telefoontje.
  2. Je bent geblokkeerd. Je staat in de ‘freeze’ modus. Het lukt je niet om in beweging te komen. Er zit iets in de weg. Meestal is dat een angst of een overtuiging die je al je hele leven met je meedraagt.
  3. De oplossing is simpel. Haal de blokkade weg en je komt in beweging. Wat je van binnen ziet of voelt wordt werkelijkheid. Zo simpel is het.

Als je net als ik een diagnose in het autistisch spectrum krijgt, is de kans groot dat je van binnen flink vast zit. Je bewegingen zijn misschien wat houterig of je stoot je vaak ergens aan. Problemen met je coördinatie horen er ook bij (zelf was ik een ’telganger’, tijdens het lopen beweegt dan je linkerarm tegelijk met je linkerbeen naar voren en rechts net zo).

De voor autisme kenmerkende starheid in het denken is het innerlijke gevolg van deze ‘onbeweeglijkheid’. De problemen met schakelen en de moeite met veranderingen hebben hiermee te maken. Net als het gebrek aan creativiteit en het onvermogen om oplossingen te bedenken. Er is gewoon geen ruimte voor in je hoofd, het denken is te verkrampt.

Met autisme is het niet anders

Er zijn tal van manieren om blokkades op te lossen: Reiki, lichaamsgerichte therapie, biografisch werk, energetische healing, Touch of Matrix, Access Bars. ‘Normale’ mensen kunnen dit gewoon oplossen maar met autisme zou je een beperking hebben die levenslang is…?

Zelf heb ik dit ‘geloof’ in een beperking al gauw na mijn diagnose losgelaten omdat ik geen enkel bewijs had voor een beperking. Mijn hersenen waren intact, ik was zelfs bovengemiddeld slim. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou, anders las je dit niet 😉

Mijn autisme is voorbij. Genezen. Over.

De jaren na mijn diagnose heb ik mijn overtuigingen en angsten onder ogen gezien. Mijn blokkades zijn voor het grootste deel opgelost. Nu ben ik soms de eerste die in het midden van de dansvloer staat te dansen. Ik doe dat lastige telefoontje en ik los het probleem op. En ik durf mezelf te kleden zoals ik wil. Inclusief sprekende kleuren, lippenstift en grote oorbellen als ik daar zin in heb 🤩 En, niet onbelangrijk: de problemen op sociaal en communicatief gebied zijn verleden tijd.

De persoon die ik nu ben, was er altijd al in mijn verbeelding. Ergens wist ik dat er méér in me zat. Ook toen ik nog autistisch was. En wat er in zit, kan er uit komen, ook met autisme. Dat is gebleken. Hoe zou het zijn als ook jij je stoutste dromen kon leven?

Ook jij hebt, net als ieder ander, een enorm potentieel in je.

Die dingen die je jezelf in je verbeelding ziet doen, zitten allemaal in je. Maar als je flink geblokkeerd bent moet je jezelf dwingen om dingen te doen. En als de weg vrij is, is het makkelijk om in beweging te komen. Zo simpel is het. En met autisme ben je helaas meer geblokkeerd dan de meeste andere mensen. (Daar schrijf ik nog wel een keer een artikel over).