Selecteer een pagina

Afgelopen week deed ik een bijzondere retreat. Het was een intensieve week met yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. En natuurlijk veel bijzondere mensen en fijne ontmoetingen. In deze week hebben we onze lichamen totaal gereset. We hebben onze cellen zoveel mogelijk opgeschoond, en losgelaten wat mocht worden losgelaten. Aan het eind van de week was iedereen ontzettend open en krachtig. Op een hele mooie, zachte manier.

Vlak na de retreat had ik een gesprek met mijn vader, waarin ik vertelde hoe het was geweest. We hadden het erover dat elke 7 jaar al je cellen vervangen zijn. Waarop hij zei dat hij het zo gek vond dat zijn geheugen na 7 jaar nog wel hetzelfde was. Goeie. Wat is ons geheugen dan, en waar zit dat dan? Net als de rest van de informatie in ons lichaam die bepaalt welke kleur haar we hebben, en hoe we er verder uit zien. Dat zit niet in onze hersenen, dat zit in ons DNA, in onze cellen, overal in ons lichaam.

Evolutie

Onze hersenen verwerken informatie, maar die informatie wordt grotendeels niet in die hersenen opgeslagen. Dat gebeurt in je systeem: je lichaam, je energie, je cellen en zelfs in je DNA. Bepaalde genen worden onder invloed van de omstandigheden aan- of uitgezet. Maar DNA kan ook muteren. Dat gebeurt als het schade oploopt door bijvoorbeeld straling of chemische stoffen. Maar DNA kan ook naar een volgend stadium muteren. Dat is precies wat evolutie is.

Trauma beperkt letterlijk onze energie en onze mogelijkheden.

Tijdens de retreat hebben we bewust aan ons DNA gewerkt om het te repareren en te upgraden. Zodat we meer licht kunnen bevatten, meer bewustzijn van wie we werkelijk zijn. Om een volgende stap in onze evolutie te maken.

Overtuigingen

Even terug naar dat geheugen. Ons systeem en onze cellen zitten vol met overtuigingen, herinneringen en met lading. Overtuigingen zorgen voor oogkleppen waardoor je de werkelijkheid niet meer ziet zoals die is. Herinneringen doen op zich niets met je, dat zijn feiten die geweest zijn. Emotionele lading heeft vaak een negatieve invloed op hoe we ons voelen, en met name op het vertrouwen, de vrijheid en de vreugde die we ervaren. Trauma beperkt letterlijk onze energie en onze mogelijkheden. Het zet ons vast in ons denken, ons bewegen en het beperkt de verbinding met onszelf en anderen. In het ergste geval (en dat is vaak bij autisme het geval) voel je je eenzaam, afgesloten en depressief. Je hebt en ziet geen zin in het leven.

Autisme zit niet in je hersenen

Ons geheugen zit overal. Denk maar eens aan een moment terug dat veel indruk om je heeft gemaakt en let op wat je in je lichaam merkt. Je zult zien dat je op één of meerdere plekken een kleine verandering voelt. Met de beperkingen van autisme is het net zo: die zitten in je systeem, in je cellen, en dus niet per se hersenen. Daarom kom je niet veel verder door met een psycholoog te praten. Want dan blijf je in het denken, terwijl daar niet de oplossing zit. Natuurlijk helpt het om jezelf te begrijpen, je verhaal kwijt te kunnen en kun je soms een stapje maken bij een psycholoog. Maar je komt niet van de autistische problemen af. Die zitten dieper.

Naar je gevoel toegaan

Hoe kom je daar dan bij, vraag je je nu waarschijnlijk af. Er zijn heel veel ingangen om bij je gevoel te komen en in mijn online training de Wake Up Call gebruik ik er een aantal. Alles wat je met je aandacht uit je denken, in je lichaam of gevoel brengt kan werken. Voor de één is dat boksen, voor de ander zingen. Het kan yoga zijn of ademtherapie of lichaamswerk. Meditatie is een hele belangrijke omdat het je bewust maakt van alles wat er in je omgaat. Dat kan confronterend zijn, maar the only way out is the way in. Datgene wat je beperkt zit in jou en dat kun je alleen oplossen door naar binnen te gaan. En dat kun jij alleen, alleen jij. Met of zonder hulp, jij bent degene die het werk doet.

Belangrijk is dat jij je veilig voelt en dat je weet hoe het werkt, zodat je op het proces kunt vertrouwen. In de training leg ik je dat uit zodat jij voor jezelf aan de slag kunt. En je hoeft het niet helemaal alleen te doen, want je komt in een besloten Facebookgroep waar je regelmatig live momenten kunt bijwonen en antwoord krijgt op je vragen. Je kunt er energie uit putten om door te gaan. Ik moest alles in mijn eentje uitvinden, jij kunt je mee laten nemen en laten inspireren!

De oplossing is simpel

Het goede nieuws is: de oplossing is eigenlijk heel simpel. Als je je overtuigingen doorziet en de emotionele lading die je met je meedraagt kunt laten gaan, lossen de problemen vanzelf op. En het mooie is, je hoeft niet te weten of te bedenken wat je loslaat. Dat maakt het een stuk makkelijker. Je hoeft niet te weten waar het vandaan komt, hoe het ontstaan is, of waar het mee te maken heeft wat je loslaat. Je hoeft alleen maar bij de emotie aanwezig te zijn en dan kan die vanzelf oplossen of wegstromen.

We denken maar al te vaak dat we alles van onszelf moeten begrijpen maar dat is helemaal niet zo. Het enige wat nodig is, is de bereidheid om je gedachten en gevoelens onder ogen te zien en aan te gaan. Dat is een keuze en als je die gemaakt hebt, dan weet je dat. Sommige mensen kunnen dat voelen, maar het innerlijk weten dat je JA hebt gezegd is wat telt. Anderen noemen het overgave. Alleen jij weet het voor jezelf als je deze keuze hebt gemaakt. Je hoeft het aan niemand te bewijzen want jij bent de enige voor wie het telt. Het is een commitment naar jezelf.

Over evolutie gesproken: ik geloof dat er niet voor niets zoveel bijzondere mensen zijn in deze tijd. Ik ben ervan overtuigd dat onze gevoeligheid, andere waarneming en intense beleving het gevolg zijn van het feit dat we fysiek en energetisch zo uitgerust zijn dat we een ruimer bewustzijn kunnen dragen in ons lichaam. En dat we hier op Aarde zijn om dat bewustzijn te verspreiden en zo bijdragen aan de evolutie van de mensheid en van de planeet.

Doe je mee?

Voel je het verlangen om jezelf te bevrijden van de beperking? Om ruimte te scheppen in je lichaam, je hoofd, en vrijheid te ervaren in je denken? Wil jij jezelf verder ontwikkelen dan de beperkte versie die je nu bent? En op weg naar de volgroeide versie van jezelf, waarbij je je kwaliteiten leert benutten? Wil je jouw leven gaan leiden in plaats van nog langer de waarheid van anderen te volgen?

Like en volg me dan op social media. Daar lees je wanneer je je aan kunt melden voor de Wake Up Call. Ik werk namelijk op de flow en op dit moment werk ik nog aan mijn website en aan de training. Maar het komt eraan!!

Terug naar de homepage