Selecteer een pagina

In 2005 had ik nog geen idee dat er iets met me aan de hand was. Laat staan dat ik gedacht had dat ik autistisch was. Ik had gestudeerd, had vriendinnen, een goede baan, en ik had zelfs een lange relatie gehad en samengewoond. Op het moment van de foto was ik een jaar samen met de man die de vader van mijn kinderen zou worden.

Maar het leven was altijd zwaar en ingewikkeld voor me. ’s Avonds in bed lag ik vaak nog uren te piekeren. Bij een moeilijk gesprek (op het werk bijvoorbeeld) barstte ik soms in huilen uit. Waarom konden anderen gewoon rustig hun leventje leiden, terwijl ik regelmatig instortte? Ik schaamde me voor mezelf, ik was toch een volwassen vrouw? Maar zo voelde ik me niet.

Ik wist ook wel dat ik onzeker was, en me vaak druk maakte om kleine dingen. Mijn ouders noemden me een perfectionist. Eigenlijk twijfelde ik aan alles en vooral aan mezelf. Daarom deed ik gewoon heel hard mijn best. Ik mocht het niet fout doen. Ik mocht niet falen. Ik deed alles om maar te voldoen aan alle verwachtingen. Tot ik erbij neerviel.

En toen lukte het niet meer

Toen de tweede geboren was kreeg ik niks meer uit mijn handen. Omdat ik wel eens grapte dat ik ‘een beetje autistisch’ was ben ik gaan zoeken op autisme. Tot mijn verbazing herkende ik me 100% in het Syndroom van Asperger. Vier maanden later kreeg ik de diagnose ASS -de moderne naam voor autisme. Ik had inderdaad het Aspergersyndroom. En een forse burn-out.

In plaats van een verlossing bleek de diagnose een vloek te zijn: ik bleek beperkingen te hebben en dat betekende dat het leven altijd moeilijk voor me zou blijven. Dat ik mensen niet kon invoelen, zelfs mijn eigen kinderen niet. Dat ik geen goed oordeel kon vellen door het gebrek aan samenhang. Ik zou mijn leven blijven lijden in plaats van leiden. Alle hoop op verbetering vervloog en ik raakte in een zware depressie.

Het inzicht dat alles veranderde

Op het moment dat ik echt niet meer wilde leven gebeurde er iets met me: ik ontdekte dat ‘ik’ twee was! De ene was mijn denken, dat me vertelde dat ik niet meer wilde. En de andere was het besef dat ik deze gedachten had. Ik was niet wie ik dacht dat ik was! Ik was zoveel meer dan mijn gedachten, en belangrijker nog: ik kon kiezen om die gedachten wel of niet toe te staan, of te veranderen.

Dit ene inzicht heeft mijn hele leven veranderd. Op dat moment wist ik dat ik de sleutel in handen had om uit de ellende te komen. En, bleek later, ook om mijn autisme achter me te laten. De werkelijke beperking was namelijk dat ik geloofde dat ik beperkt was. Op het moment dat ik dat besefte voelde ik een enorme bevrijding. Met logisch nadenken en eigen research kwam ik tot de conclusie dat ik over dezelfde menselijke vermogens beschik als ieder ander. Gewoon omdat ik een mens ben.

Een ander mens

Na 9 jaar persoonlijke ontwikkeling en diepgaande transformatie ben ik een totaal ander mens.
Vroeger zag ik alles somber in. Nu hoor ik van steeds meer mensen hoeveel positiviteit ik uitstraal en hoe fijn ze het vinden om bij me in de buurt te zijn.
Vroeger voelde ik me altijd die vreemde vogel. Nu voel ik genegenheid, betrokkenheid, warmte en liefde in al mijn connecties. Mijn hart is opengegaan.
Vroeger piekerde ik veel. Nu is mijn hoofd rustig.
Vroeger was ik houterig en durfde ik niet te dansen of in het middelpunt van de aandacht te staan. Nu zit ik lekker in mijn vel, dans ik graag en spreek ik in het openbaar.
En ga zo maar door.

Kijk maar naar mijn foto en je ziet het verschil. Autisme is verleden tijd. Ik hou van contact met andere mensen, maar ik breng ook nog steeds veel tijd alleen door. Andere mensen hebben geen geheimen meer voor me. Ken Uzelve stond er op het orakel van Delphi: als je jezelf kent, ken je de wereld. En zo is het.

Autisme wordt nog lang niet begrepen

Autisme wordt nog lang niet begrepen. Laat staan door mensen die het van ‘de buitenkant’ bekijken. Daarom vertel ik je graag hoe het voor mij was en vooral hoe ik voorbij mijn autisme ben gekomen. Want ik weet zeker dat het voor veel meer mensen is weggelegd.

Over mijn ervaringen schreef ik het boek De waarheid over mijn autisme. Je kunt ‘m kopen bij bol maar binnenkort kun je de herziene versie gratis downloaden op de pagina ‘Jij en Ik’.

Aanstaande maandag geef ik om 10:30 een Facebook Live over hoe ik uit mijn autisme ben gekomen. Jij kunt er ook bij zijn! Geef je op bij het Facebook evenement en ik zie je daar.