Selecteer een pagina

Vanmorgen gaf ik een live over autisme. Want het is zo belangrijk om te weten wie je bent. Of beter gezegd, WAT je bent. De meeste mensen (ook die zonder autisme) zitten namelijk in hun hoofd. En DENKEN te weten wie ze zijn: ik ben Agnes, ik ben 44 jaar, ik ben de vrouw van Piet, ik ben Arnhemmer, Nederlander, ik ben moeder, zus, tante, echtgenote, ik ben verkoopster, Vitesse-fan, ik ben een waterrat, ik ben meegaand, vredelievend, zorgzaam en attent.

Maar wat zegt dat nu werkelijk over iemand? Hoe goed ken je jezelf als je dit ‘weet’ over jezelf? En wie ben je als dit wegvalt? Sommige mensen komen in een identiteitscrisis wanneer ze na 40 jaar werken met pensioen gaan. Ze vallen in een leegte, de baan gaf ze richting en waarde en invulling. Het is net alsof de fundering onder hun ZIJN wegvalt wanneer iets buiten henzelf wegvalt. Terwijl je in wezen altijd bent wie je bent, dat zit van binnen.

Je bent altijd wie je bent

Het is dus niet alleen bij autisme dat je in je hoofd zit en DENKT te weten hoe het zit. Iedereen doet dit onbewust. Het is een neiging van de mind, van ons verstand, om houvast te zoeken en controle te houden. En dat is ook nodig: de taal bijvoorbeeld is een codering van de werkelijkheid waardoor we met elkaar kunnen communiceren. Wel zo handig dat je niet de hamer geeft wanneer iemand om een pen vraagt!

We hebben het denken nodig om te navigeren en te communiceren in de wereld. Maar in de communicatie met onszelf zit het denken ons al gauw in de weg. Hoe vaak doe je iets omdat je BEDENKT dat je het gaat doen en niet omdat het zo VOELT? Hoe vaak volg jij je intuïtie, de flow, of doe je nog iets omdat je er blij van wordt of je er goed bij voelt? Juist. En dat is precies wat nodig is voor mensen met autisme om goed te functioneren. Omdat we zoveel voelen.

Ons lichaam bezit meer wijsheid dan ons verstand

Ons lichaam bezit meer wijsheid dan ons verstand. Daarom is het zo belangrijk om te leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt: voelt iets goed, dan ervaar je ruimte, lichtheid, opluchting, of je voelt dat je lichaam er naartoe wil bewegen. Is iets niet goed voor je, dan ervaar je spanning, stress, je duikt in elkaar of je wilt ervan weg. Maar let op: het verstand gooit hier vaak roet in het eten en springt er in een split second bovenop met allerlei gedachten. Wanneer je dus merkt dat je in een kluwen van gedachten gevangen raakt, ben je weg van je oorspronkelijke, natuurlijke reactie. De allereerste reactie is vaak de beste, dat is namelijk die van je intuïtie.

Wanneer je op de weg van zelfonderzoek gaat, kom je nog meer van deze sabotage tegen en wordt die door het licht van je bewustzijn ontmaskerd. Daarom is meditatie zo’n belangrijke tool om echt verder te komen. Je kunt nog zo lang praten met een psycholoog of een ervaringsdeskundige, en je kunt heel diep in je gevoelens en oude trauma’s gaan graven. Al die dingen helpen je verder, maar wat uiteindelijk het meeste helpt is om jezelf te kennen.

Je bent zoveel meer

Wie jij bent gaat zoveel verder dan je lichaam en het denken. Het is een bewustzijn, een innerlijk weten dat je vertelt wat goed voor je is en dat je richting geeft in kleine, maar ook in grote keuzes. Het is het gevoel voor magie, voor het Goddelijke, het zijn de dubbele getallen die jou bevestigen dat je in de juiste flow zit, het is de herkenning dat je op het goede pad zit en de voldoening en de rust die daarbij komen.

Wanneer je herkent wie je bent word je mega krachtig

Als je lichaam en je intuïtie, je gevoel en je denken, en je gevoel van zingeving, doel of het Goddelijke allemaal op één lijn zitten dan ben je afgestemd en mega krachtig. In mijn ervaring is er niets wat daartegenop kan. Jouw energie buigt de materiële werkelijkheid zoals de zwaartekracht aan de dingen trekt: er is geen ontkomen aan. Dat is leven in 5D. Autisme is een verruiming, geen beperking en het is tijd om dat te erkennen en te omarmen.

Als je dus een vorm van autisme hebt en je wilt weten wie je echt bent: meld je vandaag nog aan voor de Autismeweek Challenge en doe mee! Je krijgt dan ook toegang tot de opname van dag 1 😊